Odds – så fungerar det

Odds är ett mycket välkänt ord för oss svenskar, ordet i sig betyder ungefär ”proportionen mellan vinst och insats”. För att förklara det enkelt kan man säga att ju högre oddsen är på en viss satsning, på en fotbollsmatch eller ett travlopp till exempel desto mindre är sannolikheten för detta utfall och ju högre odds desto högre summa för utbetalning på eventuell vinst.

Alltså om jag satsar mina pengar på något som har låga odds enligt spelbolaget eller bookien är det större chans att jag vinner men summan jag vinner är inte särskilt stor. Om jag däremot satsar mina pengar på något som har höga odds är det mindre chans för mig att vinna men om jag vinner är summan pengar som jag får utbetalt betydligt större. Så, höga odds = låg sannolikhet, låga odds = hög sannolikhet. Oddsen bestäms utifrån en rad olika faktorer av de olika spelbolagen, varje spelbolag bestämmer sina egna odds. Dock brukar de inte variera så jättemycket mellan spelbolagen eftersom de oftast räknar på samma faktorer. Det som spelar in när man sätter oddsen för en viss match exempelvis kan vara allt möjligt, men det vanligaste brukar vara att man tittar på vilka spelare som ingår i laget, vilka som haft skador under säsongen och tidigare säsonger, vilka som gjort flest mål tidigare och hur det gått för laget i tidigare matcher samt om det är hemmamatch eller bortamatch för laget.

För att göra det hela ännu mer spännande finns det två olika typer av odds, fasta och flytande. De fasta oddsen är satta i förväg av det spelbolaget du spelar hos och påverkas inte av hur många som spelar på samma alternativ. De flytande oddsen kan däremot ändras beroende på hur många som satsar likadant, på samma alternativ på en match eller ett lopp.

Att visa odds

Det finns några olika sätt som man kan visa odds på, i Sverige finns det två sorter som är vanligast, odds i decimalform och Engelska odds. Odds i decimalform är relativt enkelt att förstå, om oddsen på ett resultat är 1.50 och jag satsat 100 kronor på det resultatet får jag utbetalt 1.50 x 100 kronor alltså 150 kronor om jag vinner.

Engelska odds visas lite annorlunda, här visar man istället oddsen uppställda som bråktal vilket kan kännas lite svårt att förstå om man inte pysslat med betting och odds förut.

Ett exempel på detta är att om ett odds är 4/1 dvs. 4 mot 1 anger det att man får 4 kronor tillbaka per satsad krona plus sin insats tillbaka om man vinner.

Det finns även något som kallas för Asiatiska odds, de beskriver endast nettovinsten för oddset, alltså om du gör en viss satsning talar detta odds om för dig vilken summa du minst kan vinna på denna satsning.

Hos de flesta spelbolag om du spelar online kan du själv bestämma hur oddsen ska visas när just du bettar genom en enkel inställning på sajten. Detta gör det lite enklare för dig om du inte riktigt känner dig bekväm och helt införstådd med de olika sätten att visa odds på.